Bosnia and Herzegovina (BA)English (United Kingdom)
Heljda (Fagopyrum esculentum, F. cymosum, F. tataricum)

heljda-cvijetHELJDA KAO BILJKA je tipično planinska biljka kratkog vegetacionog perioda. Uspijeva na pjeskovitim i vlažnim područjima i na nadmorskoj visini preko 1000 metara. Ne trpi česte kiše i veliku vlagu. Zbog hranljivih sjemenki svrstava se među žitarice, iako botanički pripada kategoriji zeljastog povrća, mada je neki ubrajaju u voćke. Ima kratak vegetacioni period i brzo raste. Od sjetve do sazrijevanja ima otprilike 3 mjeseca, zbog čega je pogodna kao predusjev, jer brzim rastom prigušuje korov. U krajevima sa kraćim periodom osunčavanja pogodna je za sijanje poslije mrazeva i za sazrijevanje prije novih zahlađenja. Jednogodišnja je zeljasta biljka sa čvrstom, rebrastom i grubom stabljikom visine 15 – 60 cm, a na kraju vegetacije razgranata i crvenkaste boje.

 

Donji listovi su smješteni na dugim peteljkama, a gornji su sjedeći. Listovi su srcoliki, streličasti i zašiljeni.

 

CVJETANJE HELJDE : Za razliku od drugih žitarica na zeljastoj stabljici se razvija i do 2000 krupnih i mirisnih, bijelih, ružičastih i crvenih cvjetova, koji se slažu u grozdove, koji su vrlo bogati nektarom, pa ih pčele rado posjećuju. Cvjetovi se razvijaju neujednačeno, tako da vrijeme cvjetanja traje i do 30 dana.

HELJDA JE MEDONOSNA BILJKA i tu činjenicu proizvođači koriste dvojako: dovoze košnice pčela i maksimalnom oplodnjom povećavaju prinos heljde, koji ponekad može biti i do 50 % veći od prinosa koji se odvija bez pomoći pčela, odnosno, kao posledica nesigurnog oprašivanja prinos heljde zna da bude znatno manji. U nekim zemljama čak siju heljdu samo zbog meda, koji je vrlo kvalitetan i cijenjen. Prinos meda po 1 hektaru iznosi i do 90 kg. Med od heljde je tamne boje a miris i ukus aromatičan.
heljda-poljeSAZRIJEVANJE ZRNA je postupno i počinje od donjih bočnih izdanaka. Počinje da se žanje kad je 75 % zrna zrelo da nebi došlo do jakog osipanja. Poželjno je da polje bude vlažno kako bi se lom zrna smanjio. Smatra se da žetvu treba početi kad su donji spratovi zreli a srednji u voštanoj fazi. Biljka se bere za vrijeme cvjetanja a suši se u hladovini na prozračnom mjestu.

PRINOS HELJDE u zelenoj masi je oko 15 t/ha, od čega je samo zrno 1,2 - 1,3 t/ha. U postrnom usjevu, kad je druga sjetva u godini i pri lošim klimatskim uslovima prinos heljde zna da bude znatno manji i to od 0,50 – 1 t/ha. Kad se prima na skladištenje važni parametri kvaliteta, osim vlage, su boja i miris omotača. Svježe požnjevena heljda je svijetlo zelene boje ali tokom skladištenja potamni.

ZRNO HELJDE je vrlo bogato hranljivim materijama. Najviše ima ugljenih hidrata (oko 73%), proteina (11,7%) i biljnih ulja (2,4%). Od mineralnih materija najviše ima kalijuma (448 mg%) i fosfora (282 mg%), zatim kalcijuma (114 mg%) a nisu zanemarljive ni količine Magnezijuma, Natrijuma i Gvožđa. Osim toga sadrži i proteine, masti, vitamine, mikroelemente: jod, cink, brom, organske kiseline i rutin, supstancu iz grupe vitamina P. Po vitaminskom sastavu sadrži gotovo sve vitamine grupe B i velike količine niacina. Energetska vrijednost 100 g. jestivog dijela zrna iznosi 1407 kJ ili 335 kcal. Ako ovim biohemijskim i energetskim karakteristikama dodamo i njenu laku probavljivost velika je šteta što je ova vrijedna namirnica zapostavljena, što se malo proizvodi i malo koristi u ishrani.

PROIZVOĐAČI HELJDE : Najveći proizvođači heljde su SAD, Kina, Rusija, Kanada i Brazil dok je najveći svjetski potrošač Japan.

heljda-zrnoHRANLJIVA VRIJEDNOST HELJDE : Proteini heljde su kvalitetniji od proteina žitarica a u sebi sadrže i vitamine B1 i B2, kao i vitamin P (rutin) koji je odličan za otpornost krvnih sudova. S obzirom da je medonosna biljka ima i vitamina D (gdje je med tu je i vitamin D). Heljdin čaj, takođe ima ljekovita svojstva: pomaže krvnim sudovima, pospješuje memoriju, pomaže kod reumatizma, glaukoma i dijabetesa, smanjuje visok krvni pritisak, podmlađuje krvne sudove. Plod heljde, osim hranljivih sastojaka sadrži i oko 25% biljnih vlakana koja su dobra za smanjenje tjelesne težine.

Iako se heljda rijetko koristi u ishrani na našim prostorima, obiluje proteinima, antioksidansima, vitaminima B grupe i vlaknima tako da pomaže u liječenju stresa, nesanice i dijabetesa, dok čaj od njenog cvijeta liječi bronhitis i ublažava kašalj. Ima najveću količinu aminokisjeline lizin od svih žitarica. Nedostatak ove aminokisjeline izaziva usporen rast i razvoj.

 

O LJEKOVITIM SVOJSTVIMA HELJDE svjedoče najviše poklonici zdrave i rirodne hrane kao i rezultati naučnih istraživanja. U narodnoj medicini, heljda se oristi na dva načina, kao biljni čaj od osušene biljke i kao jelo (kaša) i čaj od jemenke heljde. Poznati su učinci heljdinog čaja u liječenju:
- bolesti krvnih sudova (proširenje vena, pucanje kapilara i razna krvarenja kapilara)
- slabe memorije (posebno kod starijih osoba, hrana za mozak)
- reumatizma, glaukoma, dijabetesa
- danas se u medicini koristi rutin (vitamin P) za sprečavanje krvarenja i ačanje otpornosti i elastičnosti kapilara, pojačavajući i samu propusnost kapilara od visokog pritiska
- naučna otkrića nemačkih biologa su utvrdila da jela od heljde smanjuju ritisak i preporučuju je u liječenju hipertenzije (visokog pritiska) i arteroskleroze
- starijim osobama i osobama koje su oboljele od pomenutih bolesti, jela od nepročišćene heljde (heljdina kaša) podmlađuju krvne sudove.
Konzumiranjem 100 g. heljdinog brašna obezbeđuje se 40 % potreba odraslog oveka za vitaminom B-1.

HELJDA U ISHRANI je idealna namirnica za spremanje prirodno zdravih i dijetalnih jela:
- kod poremećaja u probavnom traktu (želuca i crijeva)
- kod posljedica zračenja i hemoterapije(razne vrste karcinoma)
- kod pretjeranog umnog rada (jača memoriju i koncentraciju)
- kod nervne rastrojenosti(depresivna i razdražujuća stanja) gojaznosti ( dijeta)
- kod slabe krvne slike( malokrvnost)
- dijabetesa (žitarice kao heljda,proso, ovas, ječam i riža su hrana koja eluje na dijabetes, pa se preporučuje dijabetičarima da svakodnevno unose cijela rna kuvanih žitarica u organizam).

Poznato je i ljekovito djelovanje čaja od cvijeta heljde na disajne organe i disajne uteve (kašalj) a mješavina listova i cvjetova heljde liječi arterosklerozu krvnih udova. Integralno brašno od heljde koristi se za pripremu raznih obloga u liječenju aznih kožnih nečistoća (lišajevi, ekcemi, čirevi) a u kozmetici za negu lica i za ripremu maski(piling).

PRERADA HELJDE moguća je na dva načina:
- mljevenjem oljuštenog zrna heljde
- mljevenjem cijelog zrna heljde

heljda-oguljenaZa ljuštenje heljde postoje industrijske linije koje omogućavaju 100% ljuštenje eljde i dobijanje čistog heljdinog zrna. Ovakve linije proizvode firme PROKOP iz eške i BUHLER iz Švajcarske. 100% oljušteno zrno heljde, dalje se melje u mlinu na kamen ili na mlinskim valjcima i koristi u pekarskoj industriji, a omotač heljde, kao sporedni proizvod, nakon sterilizacije, nalazi primjenu u proizvodnji jastuka.

Neoljušteno zrno heljde, prerthodno prečišćeno, može da se melje kao cijelo zrno i dobija se integralno heljdino brašno koje takođe nalazi primjenu u pekarskoj industriji i proizvodnji tjestenine.

PROIZVODI OD HELJDE :
- integralno heljdino brašno
- brašno od ljuštene heljde
- heljdine pahuljice
- testenina od heljde