Raževo brašno često se koristi u smjesama brašna za integralni hljeb kao dodatak pšeničnom i kukuruznom hljebu. Po morfološkoj građi i biološkim svojstvima najsličnija je pšenici. Relativno je mala količina glutena u raži, tako da je hljeb koji se radi isključivo od raževog brašna veoma gust i tvrd, te ga treba kombinovati s pšeničnim ili nekim drugim brašnom. Budući da nemaju vanjski zaštitni sloj, raž i pšenica su jedine dvije žitarice koje se mogu koristiti bez ikakve prerade.
Proizvodi od raži, kao što su brašno i hljeb izvrstan su izvor prehrambenih vlakana. Kao i ostale žitarice, bogata je vitaminima B kompleksa: odličan je izvor pantotenske kiseline (1,5 mg, što čini 29% RDA), niacina (4,3 mg, što čini 27% RDA), tiamina (0,3 mg, što čini 26% RDA), dobar je izvor riboflavina (0,3 mg, što čini 19% RDA) i B6 (0,3 mg, što čini 17% RDA).