Bosnia and Herzegovina (BA)English (United Kingdom)
Recepti
Pšenični hljeb od punozrnog brašna

Sastojci:hljeb-heljda

1000 g Bionatura pšeničnog brašna od cijelog zrna, 1 žlica kiselog vrhnja, 1 žlica maslinova ulja, 4-6 dl mlijeka ili miješano vode i mlijeka, med ili žličica šećera, sol po želji, svježi kvasac.

 

Priprema:

Kvasac pomiješti sa mlijekom, brašnom i medom. Soli po želji, oko 3-5 dl tople vode i ostatak brašna sa pjenicom (kvas, mlijeko, med, brašno) zamijesiti ručno ili u pekaču hljeba. Što se dulje mijesi, hljeb je rahliji. Dodajte žlicu kiselog vrhnja i maslinova ulja. Umjesto vode koristite mlijeko ili oboje. Tijesto mora biti mekano, kompaktno da se lagano odvaja od ruke, ali ne tvrdo. Oko 45 minuta ostaviti prekriveno tijesto da se diže. Zatim ga malo zamijesiti, oblikovati u štrucu ili u više manjih hljebčića. Nožem poprečno zarezati tijesto, sa drškom drvene žlice prepoloviti manje komade i ostavit 45 minuta da se diže. Pećnica zagrijana na 180 stupnjeva.
Peći oko 40 minuta ili manje komade oko 25 minuta.
Ako hljeb počinje previše tamniti stavite preko njega alu foliju. Od tako pripremljenog tijesta mogu se ispeći dva hljeba, svaki približno 700 grama.
 
Hljeb od spelte

Sastojci:

hljeb-spelta50g grubo isjeckanih oraha, 450g Bionatura brašna spelte, 1 pakovanje praška za pecivo, 1 kaškica morske soli, 60g sira isjeckanog na kockice, 100g Bionatura pahuljica, 1 glavica crvenog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 300g jogurta, 100ml vode od supe (povrće).

Priprema:

Orahe, brašno spelte, so, začine, sir, pahuljice od spelte izmiješati. Luk sitno isjećen u maslinovom ulju ispeći i sve zajedno pomiješati. Jogurt i vodu supe pomiješati i sa prethodnim mješavinom sve zajedno miješati do glatkog tijesta. Jedan hljeb formirati sa malo mlijeka premazati i u tepsiju za pečenje staviti.

Peči na 180° C približno 50 minuta.
Hljeb jedite još u friškom stanju.

 
Heljdine palačinke punjene sirom

heljda-palacinakSastojci:

150g Bionatura heljdinog brašna, 300ml mlijeka, 3 jaja, 50ml mineralne vode, ulje, sol.

 

Punjenje:

300g friškog sira, mladi luk, kockice friškog paradajza, 100g pavlake.

 

Priprema:

Brašno, mlijeko, jaja, sol dobro izmiksati do glatke mase, 30 minuta ostaviti da kvasa, zatim dodati mineralnu vodu i još jednom promiješati. U međuvremenu mladi sir luk, paradajz, pavlaku pomiješati i po želji začiniti. Tavu zagrijati i tanki sloj tijesta uliti, sa obje strane ispeči. Na ispečene palačinke nanijeti masu za punjenje i palačinke zaviti. Servirati sa miješanom salatom ili drugim povrćem po želji.

 

Napomena:

Palačinke sa slatkim punjenjem, npr. čokolada, marmelada, friško voče itd.
 


  • Bionatura
  • Bionatura
  • Bionatura
  • Bionatura
  • Bionatura
  • Bionatura
  • Bionatura
  • Bionatura
  • Bionatura
  • Bionatura
  • Bionatura
  • Bionatura
  • Bionatura
  • Bionatura
  • Bionatura
  • Bionatura
  • Bionatura