Bosnia and Herzegovina (BA)English (United Kingdom)
Šumski plodovi

U mogučnosti smo ponuditi šumsko voće, i to:

sumsko-voce-maline

 

MALINA

Drugi nazivi: crvena jagoda, crvena kupina, malina planinska, pitoma kupina. Latinski naziv: rubus idaeus.

 

Upotreba:

Malina sadrži mnogo različitih minerala i vitamina A i C. Ima značajno mjesto u prehrani, a također liječi i pomaže kod niza bolesti koje su povezane s temperaturom u tijelu. Otklanja upale, osobito usne šupljine i grkljana, sprečava pobačaj, olakšava trudnoću i porođaj, olakšava tešku menstruaciju, zaustavlja proljev, liječi crijevne upale i dizenteriju, smiruje živčanu napetost, liječi kožne bolesti, jača cijeli organizam, a osobito srce.

Izvanredna je dijetalna prehrana bolesnika koji boluju od šećerne bolesti te od reumatskih, bubrežnih i želučanih tegoba. Svježi plodovi posebno su preporučljiva dijetalna hrana kod šećerne bolesti kao i kod reumatskih, bubrežnih i želučanih oboljenja.

Zemlja porijekla Bosna i Hercegovina

Neto: 100g

 

 

U našoj ponudi nalaze se i gljive u friškom i sušenom stanju, i to:

sumski-plodovi-vrganj

VRGANJ 

Drugi nazivi: lat. Boletus edulis, ljetni vrganj, pravi vrganj, hrženjak ili jurček. Postoji više vrsta podvrsta vrganja: Borov vrganj, Hrastov vrganj, Crni vrganj, Ljetni vrganj.

 

Upotreba:

Vrganj je jedna od najkvalitetnijih gljiva, koja dostiže visoku cijenu na tržištu. Poluokruglog šešira svijetlo do tamno smeđe boje, sa debelim bijelim prepoznatljivim repom i prijatnim svježim mirisom mesa, raste nakon ljetnih kiša, u polukrugu, sakriven ispod lišća ili iglica. Razrezan ne mijenja boju, mada razne varijacije iz porodice Boletus odlikuju se i tom osobinom. Priprema se svjež, pohovan, sušen, ali i ukiseljen sa raznim začinima u ulju.

Zemlja porijekla Bosna i Hercegovina

Neto: 50g

 

 


 

sumski-plodovi-lisicarke

 

LISIČARKE

Drugi nazivi: lat. Cantharellus cibarius, lisičice.

 

Upotreba: 

Lisičarka spada u red najkvalitetnijih konzumnih gljiva sa ljekovitim svojstvima. Prednost lisičarke je što sadrži malo kalorija, tačnije 12 kilokalorija na 100 grama. Ovi žuti šumski plodovi sadrže kalijum, koji je važan za probavu, srce, mišiće i nerve kao i kalcijum koji je potreban kostima. Osim toga lisičarka sadrži i magnezijum, važan za srce i krvotok, fosfor za mozak i vitamin D takođe za kosti. Tokom kišovotih i tmurnih dana bez sunca, savetuje se da vitamin D obezbedimo unošenjem lisičarke.

Zemlja porijekla Bosna i Hercegovina

Neto: 75g

 

 

U našoj ponudi nalazi se i srijemuš u friškom i sušenom stanju.

 sumski-plodovi-srijemus

CRIJEMUŠ

Drugi nazivi: sremuš, divlji luk, šumski luk, medvjeđi luk.

 

Upotreba:

Srijemuš sadrži eterično ulje s alisulfidima – slično kao i u češnjaku, biološke katalizatore i do 15 % polisaharida ( od voćnog šećera). Mladi listovi sadrže 20-50 mg% vitamina C i malo karotina (7 mg%). Cijela biljka ima miris po češnjaku, posebno ako se protrlja ili zgnječi u ruci. Mnogi daju prednost srijemušu pred češnjakom. Treba imati na umu da ova biljka raste nezagađena, bez umjetnih gnojiva i na čistom tlu. Nažalost, srijemuš nije dostupan cijele godine. Srijemuš ima i jednu veliku vrlinu; ubran može se u hladnjaku održati 7-10 dana. Listovi medvjeđeg luka mogu se upotrijebiti kao zdravi dodatak salatama ili varivima, jer su mirisom i okusom nalik na češnjak. Osim kao lijek, srijemuš se koristi kao začin i ukusno povrće. Usitnjeni listovi i sočne lukovice mogu se dodavati juhama, jelima od mesa, kuhanom i pirjanom povrću, varivima i sendvičima.

Zemlja porijekla Bosna i Hercegovina

Neto: prema zahtjevu kupca

 

Read more...