Bosnia and Herzegovina (BA)English (United Kingdom)
brasno-spelte

BRAŠNO SPELTE
SPELT WHEAT
DINKELVOLLKORN-MEHL

 

Sastav:

Cjelozrno brašno spelte (triticum spelta)*
*iz ekološke poljoprivrede OK certifikovano

 

Pepeo do 2%

Kiselinski stepen do 4

 

Rok upotrebe: 12 mjeseci

Zemlja porijekla Bosna i Hercegovina

Neto: 1kg

 

 

 

Informacije o proizvodu:

Spelta je vrsta prastare pšenice. Istorija spelte poznata je u Aziji 15000 godina p.n.e., a arheološka istraživanja su pokazala da je spelta u Evropi uzgajana još u kasnom Neolitu (2500-1700 god. p.n.e.). Spelta se razlikuje od ostalih pšenica, raste zajedno sa ljuskicom i tako sazrijeva. Mora imati poseban tretman za guljenje kako bi dobili čisto zrno. Ljuskice spelte se koriste za punjenje prekrivača, jastuka, ležaljki, itd. "Bionatura" punozrno brašno spelte ima raznovrsnu primjenu u kulinarstvu. Koristi se u proizvodnji raznih vrsta peciva, tjestenina, kolača, itd. Daje proizvodima poseban ukus orašastih plodova, tako da se može koristiti za povezivanje raznih vrsta sosova, supa, itd. Brašno spelte koristimo takođe i u mješavini sa brašnom ostalih žitarica, npr. tri zrna hljeb (spelta-raž-heljda), i sl.Za svaki od navedenih proizvoda preporučena količina heljdinog brašna je ispod 50% ukupne količine.

 

Hranjiva vrijednost:

Hranljive vrijednosti za 100g speltinog brašna

Nutritional value per 100g of spelt flour

Durchschnittliche nährwerte pro 100g dinkel mehl

Energetska vrijednost, Energy value, Brennwert

326 kcal
1381 KJ

Proteini, Protein, Eiweiß

14,3 g

Uglljikohidrati, Carbohydrate, Kohlenhydrate

61,9 g

Masti, Fats, Fett

2,3 g