Bosnia and Herzegovina (BA)English (United Kingdom)
Antioksidansi - detoksikanti

Svakom kretanju prethodi proces oksidacije, pri čemu dolazi do razlaganja kiseonika u ćelijama i oslobađanje energije. Međutim kiseonik ima i drugu stranu medalje. U svakodnevnom procesu oksidacije hrane tj. stvaranja energije za život, u ćelijama nastaju slobodni radikali.

freeradical-cell-attacked

Slobodni radikali su hemiski spojevi nastali od nesparenih elektrona kiseonika koji su nabijeni energijom i veoma nestabilni usljed čega rado reaguju sa proteinima, mastima bjelančevinama, ugljenim hidratima i genetskim materijalom. Nagomilavanje slobodnih radikala izaziva kiselost krvi, degenerativna oštećenja ćelija, DNK strukture i starenje. Dokazano je da su slobodni radikali jedan od glavnih uzroka starenja organizma, jer oštećuju DNK i time uzrokuju mutaciju i propadanje ćelija.

free-radicals

Krv ima određenu Ph vrijednost koja osigurava zdrav život. Ako je krv kisela, razvija se bolest. Slobodni radikali utječu na povećanje kiselosti krvi, a na njih značajno djeluje konzumiranje namirnica koje prolaze industrijsku obradu (konzervirana hrana, kemijski i termički obrađena, pasterizirana, homogenizirana, te meso kao namirnica koja u procesu metabolizma otpušta niz toksina koji povećavaju kiselost krvi).

 

Stručnjaci koji proučavaju učinak propadanja ćelija i starenja, navode slobodne radikale kao glavnog krivca nastajanja brojnih kroničnih bolesti: autoimunih bolesti, karcinoma, ciroze jetre, skleroze multipleks, parkinsonove bolesti, koronarnih bolesti, plućnog emfizema, dijabetesa, poremečaja cirkulacije, reumatskih bolesti, artroze i dr. Stoga je uvijek kad postoji razvijena bolest i kad je evidentan oksidativni stres, nužna antioksidantna terapija.

cancer free-radicals

Od rođenja pa do smrti najvažnija bitka je ona sa slobodnim radikalima, a u njoj su jedini pouzdani čovjekovi prijatelji - antioksidansi!

 

Organizam može vlastitim odbrambenim – imunološkim sistemom (prirodnim antioksidansima) savladati određenu količinu slobodnih radikala. Kapacitet stvaranja antioksidansa je uvjetovan genetski, spolom, životnom dobi, te navikama u prehrani i upražnjavanju sporta.

 

Antioksidansi imaju svojstvo stabilizatora. Oni predaju elektron slobodnim radikalima i pri tom ih stabilizuju, sprečavajući dalja oštećenja. Zbog toga bi svakodnevno trebalo uzimati antioksidanse, putem ishrane.

antioxidants

AVM antioksidans napravljen je od aktiviranih vulkanskih minerala, Filosilikata sa troslojnom kristalnom molekularnom rešetkom koja sadrži vezanu vodu, praškastog je oblika, veličine čestica do 43 mikrona. Čestice otpuštaju u ćeliju slobodnu vodu, poboljšavajući membranski potencijal ćelije i njegovu nepropusnost za štetne agense, odaju elektron slobodnim radikalima i tako ih stabilizuju, regulišu pH faktor krvi i tako pomažu zaustavljanje bolesti i regeneraciju ćelija koja dovodi do usporavanja starenja organizma.

 

Mikro čestice aktiviranih vulkanskih minerala unose u ćeliju hranjive sastojke, a iz ćelije odnose štetne produkte metabolizma, te otpuštaju u ćeliju slobodnu vodu, poboljšavajući njen membranski potencijal i njegovu nepropusnost za štetne agense, te reguliraju Ph faktor krvi.

 

AVM (Aktivirani vulkanski minerali), zbog svog sastava i strukture molekularne rešetke, posjeduju ogromnu moć adsorpcije teških metala, amoniaka i drugih otrova, te kao moćan antioksidans posjeduju značajan kapacitet deaktivacije slobodnih radikala.

 

AVM sadrži esencijalne elemente potrebne za optimalno funkcioniranje zdravih ćelija, pa je efikasan u prevenciji starenja. Sadrži mikro i makro minerale koji imaju jedinstven, lagano alkalizirajući, za vitalnost tijela vrlo značajan pH nivo. Mnogi ljudi prerano stare zbog gomilanja toksina koji otežavaju optimalni metabolizam i normalnu obnovu ćelija. AVM odstranjuje toksine koji opterećuju organizam, pa se tijelo normalno obnavlja i regenerira. AVM obnavlja DNK i opskrbljuje tijelo s esencijalnim supstancama koje su potrebne radi asimiliranja vitamina, minerala i drugih hranjivih sastojaka. Na taj način stimulira metabolizam, jača imunitet, te osposobljava organizam da se suprotstavi patogenim uzročnicima i infekcijama.

 

AVM antioksidans treba uzimati svakodnevno kao dodatak ishrani u obliku mikroniziranog praha, prije jela ili uz jelo sa dosta tekućine ( voda, sokovi, čaj) jedna čajna kašika praha dnevno ( koja sadrži oko 2 grama praha), koristi se samostalno kao i uz klasične medicinske terapije kojima nije kontraindiciran i ne izaziva neželjene efekte.