Bosnia and Herzegovina (BA)English (United Kingdom)

U našoj ponudi nalazi se i srijemuš u friškom i sušenom stanju.

 sumski-plodovi-srijemus

CRIJEMUŠ

Drugi nazivi: sremuš, divlji luk, šumski luk, medvjeđi luk.

 

Upotreba:

Srijemuš sadrži eterično ulje s alisulfidima – slično kao i u češnjaku, biološke katalizatore i do 15 % polisaharida ( od voćnog šećera). Mladi listovi sadrže 20-50 mg% vitamina C i malo karotina (7 mg%). Cijela biljka ima miris po češnjaku, posebno ako se protrlja ili zgnječi u ruci. Mnogi daju prednost srijemušu pred češnjakom. Treba imati na umu da ova biljka raste nezagađena, bez umjetnih gnojiva i na čistom tlu. Nažalost, srijemuš nije dostupan cijele godine. Srijemuš ima i jednu veliku vrlinu; ubran može se u hladnjaku održati 7-10 dana. Listovi medvjeđeg luka mogu se upotrijebiti kao zdravi dodatak salatama ili varivima, jer su mirisom i okusom nalik na češnjak. Osim kao lijek, srijemuš se koristi kao začin i ukusno povrće. Usitnjeni listovi i sočne lukovice mogu se dodavati juhama, jelima od mesa, kuhanom i pirjanom povrću, varivima i sendvičima.

Zemlja porijekla Bosna i Hercegovina

Neto: prema zahtjevu kupca

 

 

Osnovna ljekovita svojstva crijemuša: 

- smiruje i liječi kašalj
- jača srce i oslabljeni srčani mišić
- štiti kao preventiva od infarkta
- usporava i liječi aterosklerozu krvnih žila, širi ih i
- smanjuje visoki krvni tlak
- poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje
- smiruje upalu sluznice želuca, otklanja nadutost i plinove
- omogućuje bolje izlučivanje žuči, koristi jetri,
- potiče na rad bubrege, smiruje upale mokraćnog mjehura i njegove upale,
- djeluje ljekovito na maternicu
- sprečava i liječi osteoporozu, smanjuje bolove kod artritisa i reume.
- Odlično sredstvo kao kupka za nadraženu kožu, ekceme, dermatitisa, modrica, hematoma i rana.