Bosnia and Herzegovina (BA)English (United Kingdom)
Punozrno brašno pšenice

punozrno-brasno-psenice

PUNOZRNO BRAŠNO OD PŠENICE

 

 

 

Sastav:

Brašno od pšenice*
*iz ekološke poljoprivrede OK certifikovano

 

Pepeo do 2,5%

Kiselinski stepen do 4

 

Rok upotrebe: 12 mjeseci

Zemlja porijekla Bosna i Hercegovina

Neto: 1kg

 

Pšenica (Lat. Triticum, engl. wheat). Postoje različite vrste pšenica, ovisno o broju kromosoma unutar njihovih stanica. Nakon riže, pšenica je najšire upotrebljavana žitarica na svijetu. Punozrno brašno pšenica je jedan od najboljih izvora primarnih bjelančevina, a također sadrži i esencijalne minerale (P, Mg, Ca, Fe) i vitamine (provitamin A, vitamine B kompleksa, E, D i K) u značajnim količinama.

Zapravo, svaki dio pšeničnog zrna ima svoje vlastite kvalitete. Pšenične posije koje dobivamo iz ovojnice razlikuju se od posija ostalog zrnja po tome što su bogate neprobavljivim vlaknima, a sadrže malo masnoća, te mnoge vitamine, naročito iz B skupine. S druge strane, u klici je postotak masnoća puno veći -12%, u njoj se nalaze i znatne količine vitamina E, te šećeri: saharoza i maltoza. Iz svega ovoga vidi se kako intergalno zrno pšenice ima izuzetnu prehrambenu vrijednost, no nažalost, danas je gastronomski atraktivan potpuno osiromašen pšenični proizvod «bijelo brašno», u kojemu su usitnjeni i izbijeljeni najmanje vrijedni dijelovi zrna, a odstranjeno je najvažnije (ovojnica, mekinje i klica).

 

Hranjiva vrijednost:

Hranljive vrijednosti za 100g pšeničnog brašna

Nutritional value per 100g of wheat flour

Energetska vrijednost, Energy value, Brennwert

370 kcal
1550 KJ

Proteini, Protein, Eiweiß

12 g

Uglljikohidrati, Carbohydrate, Kohlenhydrate

71 g

Masti, Fats, Fett

2 g