Bosnia and Herzegovina (BA)English (United Kingdom)
Gljive

U našoj ponudi nalaze se i gljive u friškom i sušenom stanju, i to:

sumski-plodovi-vrganj

VRGANJ 

Drugi nazivi: lat. Boletus edulis, ljetni vrganj, pravi vrganj, hrženjak ili jurček. Postoji više vrsta podvrsta vrganja: Borov vrganj, Hrastov vrganj, Crni vrganj, Ljetni vrganj.

 

Upotreba:

Vrganj je jedna od najkvalitetnijih gljiva, koja dostiže visoku cijenu na tržištu. Poluokruglog šešira svijetlo do tamno smeđe boje, sa debelim bijelim prepoznatljivim repom i prijatnim svježim mirisom mesa, raste nakon ljetnih kiša, u polukrugu, sakriven ispod lišća ili iglica. Razrezan ne mijenja boju, mada razne varijacije iz porodice Boletus odlikuju se i tom osobinom. Priprema se svjež, pohovan, sušen, ali i ukiseljen sa raznim začinima u ulju.

Zemlja porijekla Bosna i Hercegovina

Neto: 50g

 

 


 

sumski-plodovi-lisicarke

 

LISIČARKE

Drugi nazivi: lat. Cantharellus cibarius, lisičice.

 

Upotreba: 

Lisičarka spada u red najkvalitetnijih konzumnih gljiva sa ljekovitim svojstvima. Prednost lisičarke je što sadrži malo kalorija, tačnije 12 kilokalorija na 100 grama. Ovi žuti šumski plodovi sadrže kalijum, koji je važan za probavu, srce, mišiće i nerve kao i kalcijum koji je potreban kostima. Osim toga lisičarka sadrži i magnezijum, važan za srce i krvotok, fosfor za mozak i vitamin D takođe za kosti. Tokom kišovotih i tmurnih dana bez sunca, savetuje se da vitamin D obezbedimo unošenjem lisičarke.

Zemlja porijekla Bosna i Hercegovina

Neto: 75g